Masinile electrice si poluarea

Anul acesta, pana sa fie nebunia cu pretul combustibilului eram foarte aproape de a-mi cumpara o masina electrica, pusesem ochii pe KONA, o masina draguta, cu o autonomie de aproape 500 de km la un pret de aproape 30 de mii de euro. Mai aveam doar sa pocnesc din degete si sa bat palma cu dealer-ul, insa ceva m-a facut sa zic STOP, mai asteapta si nu te mai duce ca oile la turma.

In capul meu era mereu „MERGI GRATIS, O INCARCI ORIUNDE GRATIS”, dar acest gratis a devenit dupa cateva luni mai scump ca cele pe benzina sau motorina. Razboiul si majorarea pretului la energie electrica a facut ca toate magazinele cu statii de incarcare gratuite sa zica „STOP, INCARCAREA NU MAI ESTE GRATUITA”.

Cine si-a cumparat pana acum masina electrica s-a gandit doar la faptul ca fac economie pentru ca nu platesc curentul si o incarca pe unde apuca. Acum treburile sau schimbat si practic pentru a merge cu masina trebuie sa ti-o incarci acasa sau la statiile publice la care trebuie sa platesti destul de mult, sa nu mai zic si de faptul ca trebuie sa si astepti o ora sau cat se incarca masina.

Niciodata nu m-am gandit la poluare cand am zis de o masina electrica, da…nu mai iese fum, dar oare aceste baterii cum se fac? cad din cer sau care e treaba cu ele?

Pai zilele trecute am dat peste o postare pe facebook absolut exceptionala a domului Catalin Iordache:

Acesta este un CAT994A.

CAT994A
CAT994A

Arde aproximativ 1.000 de litri de combustibil în 12 ore, deplasează aproximativ 250 de tone de pământ pentru a extrage materialele necesare pentru a realiza O baterie Tesla.

Pentru a realiza fiecare baterie, trebuie să tratezi:

– 12 tone de saramură pentru litiu,

– 15 tone de minereu pentru cobalt

– 3 tone de minereu pentru nichel,

– 12 tone de minereu pentru cupru

Și mută 250 de tone din scoarța pământului.

Pentru doar – una – baterie, care are aproximativ:

– 12 kg de litiu

– 30 kg de nichel

– 22 kg de mangan

– 15 kg de cobalt

– 100 kg cupru

– 200 kg de aluminiu, oțel și plastic

Și oamenii încă mai cred în „zero emisii” când își conduc mașinile electrice…. , 😂😂 și nu am pomenit de „reciclare”

Nu stiu cat este de adevarata informatii, insa daca este adevarata…este trist ce se intampla ori ceva se intampla ca fara ca noi sa stim.

Imagine de Marilyn Murphy de la Pixabay

ajax loader

Trimite acest articol...

Lasă un comentariu